PIAŢA VALUTARĂ
Euro a crescut, vineri, cu 0,96 bani faţă de leu, Banca Naţională a României (BNR) afişând un curs de referinţă de 4,9401 lei/euro. Pe pieţele externe, vineri, în jurul orelor 17:30, un euro era tranzacţionat la 1,0972 dolari, în apreciere cu 0,05% faţă de închiderea precedentă, potrivit datelor Investing.com. Tranzacţiile pe euro/dolar au deschis la 1,0972 dolari şi au avut loc, până la ora menţionată, între un minim de 1,0939 şi un maxim de 1,0994.
Citeste mai multPIAŢA MONETARĂ
BNR a afişat, vineri, un nivel mediu al dobânzii la depozitele overnight plasate (ROBOR) care a scăzut la 6,03%, de la 6,04% în ziua anterioară. Dobânda la depozitele atrase pentru o zi (ROBID) a scăzut la 5,74%, de la 5,75%. Indicele ROBOR la 3 luni a coborât la 6,78%, de la 6,79%. ROBOR la 6 luni a scăzut la 6,97%, de la 6,99%.
Citeste mai mult• Cotaţia metalului galben a crescut cu peste 20% faţă de nivelul minim din octombrie anul trecut
CMC Markets: "O inversare a politicii Rezervei Federale va declanşa o scădere a dolarului, ceea ce va trimite cotaţia aurului către 2.500 - 2.600 de dolari pe uncie" • Bank of America estimează că preţul aurului va ajunge la 2.200 de dolari pe uncie în ultimul trimestru al anului • În prezent, aurul se tranzacţionează în jurul nivelul de 2.000 de dolari uncia După o scădere severă în a doua jumătate a lui 2022, ce a dus preţul aurului la nivelul minim al ultimilor aproape trei ani, metalul galben a revenit în atenţia investitorilor. În 2023, aurul are până acum o creştere de circa 9%, depăşind recent nivelul de 2.000 de dolari pe uncie şi apropiindu-se de recordul istoric din august 2020, de circa 2.070 de dolari. Evoluţia are la bază, îndeosebi, perspectivele încheierii ciclului de înăsprire a politcii monetare a Rezervei Federale şi deprecierea dolarului, conform analiştilor. În opinia lor, în condiţiile temerilor în creştere privind o recesiune economică, tendinţa ascendentă a preţului metalului galben probabil va continua, astfel încât cotaţia aurului este pe cale să atingă un nou maxim istoric.
Citeste mai multO ştire recentă preluată pe mai multe conturi de Twitter arată că oficialii Silicon Valley Bank ştiau ce efect poate avea o creştere substanţială a dobânzilor. Modelul intern al băncii arăta "un impact devastator al dobânzilor mari". În locul adoptării unor măsuri pentru atenuarea şocului, conducerea executivă a băncii a schimbat ipotezele modelului, convinsă, probabil, că problema va dispărea de la sine. Este greu de crezut că o astfel de atitudine a fost un caz singular. Mai degrabă a fost vorba despre regulă, nu despre excepţie, în condiţiile în care instituţiile financiare "reglementate" jonglează cu ponderile de risc pentru a-şi reduce cât mai mult necesarul de capital. Raportul anual din 2022 al gigantului bancar Credit Suisse arăta o capitalizare bună, cu mult peste cerinţele minime cerute unei instituţii financiare de importanţă sistemică şi de aproape trei ori mai mare decât minimul cerut în Uniunea Europeană.
Citeste mai multConsultanta imbunatatire continua Lean Six Sigma Agile RPA