Anul 2020 s-a dovedit a fi un an plin de provocari pentru companiile cu profil manufacturier din Romania, fortand luarea anumitor masuri aproape peste noapte pentru a asigura siguranta angajatilor cu privire la criza COVID-19 la mijlocul lunii martie.
Consultanta Lean
Capacitate de productie
Costuri scazute fata de cifra de afaceri
Provocarea
Anul 2020 s-a dovedit a fi un an plin de provocari pentru companiile cu profil manufacturier din Romania, fortand luarea anumitor masuri aproape peste noapte pentru a asigura siguranta angajatilor cu privire la criza COVID-19 la mijlocul lunii martie. Echipele de management au fost puse in fata unor decizii grele in vederea pastrarii operatiunilor la nivel competitiv, incluzand concedieri si scaderi de salarii pentru angajatii ramasi.
In cazul de fata, compania s-a confruntat cu reducerea volumului productiei cu 13% ceea ce s-a tradus in o scadere a incasarilor cu 20%, fiind in acelasi timp confruntata cu o crestere a cheltuielilor ce s-a ridicat in medie la 7.2%.
Printre masurile de urgenta implementate au fost terminarea tuturor contractelor temporare de munca si concedierea tuturor angajatilor care atinsesera varsta de pensionare, iar pentru angajatii ramasi s-a optat pentru reducerea beneficiilor pentru o buna parte a anului 2020. In final, toate aceste masuri au avut ca efect reducerea numarului de angajati cu 32%.
Problemele principale
- Scaderea volumului de productie
- Cresterea cheltuielilor
industrie
Servicii oferite
Abordarea noastra
In urma socului initial, noul normal a fortat schimbarile necesare pentru cresterea productivitatii.
Avand avantajul unei perspective din exterior asupra situatiilor ce afectau organizatia, am identificat rapid provocarile acesteia si am aplicat solutii cu rezultate pozitive rapide, cu actiune imediata.
- Am identificat care sunt neajunsurile ce stateau in calea atingerii noilor tinte de productivitate
- Am verificat de ce procesele care asigurau utilizarea judicioasa a capitalului circulant performau nesatisfacator
Consultanta Lean pentru implementarea solutiilor
“Great is the power of habit. It teaches us to bear fatigue and to despise wounds and pain. “
– Marcus Tullius Cicero
Cu ajutorul analizei Lean am observat ca desi scriptic organizatia deja folosea unelte Lean precum OEE, SPC, VSM, acestea erau utilizate la un nivel superficial, fara utilitate practica.
Eforturile proiectelor implementate s-au concentrat in mai multe directii:
- Realizarea de santiere VSM pentru facilitarea vizualizarii punctelor producatoare de valoare din companie, unde sunt performantele nesatisfacatoare si unde trebuie intervenit prioritar
- Asistarea organizatiei in implementarea proiectelor de reinginerie de produs si proces pentru scaderea costurilor, pe baza prioritizarii decise impreuna cu conducerea companiei in urma consultarii VSM
- Implementarea conceptului de munca standardizata, (simograma) pentru a sustine noul nivel de performanta solicitat si pentru a avea o baza de pornire in cadrul imbunatatirilor viitoare
Toate aceste schimbari au adus o crestere a capacitatii de productie cu 10% scaderea costurilor cu 0.15% raportate la cifra de afaceri din 2019.
Capacitate de productie
Costuri mai mici fata de C.A.
Oportunitate de crestere a incasarilor din C.A.
Mai multe comenzi
Alte studii de caz
La sfarsitul anului 2019 compania se confrunta cu o rata de returnare a comenzilor de 14.4% si o crestere a numarului de clienti cu doar 5.6% fata de anul 2018 pe piata din Romania. O particularitate a pietei locale de vanzari online este ca 83% din clienti prefera sa plateasca ramburs.